Aihearkisto: Menovinkit

Seminaari yläsävellaulusta ja sille säveltämisestä

Tervetuloa yläsävelseminaariin

Alppilan kirkkoon 25.-26.4.2017

Yläsävellaulu ei ole vain mörisevää kurkkulaulua. Seminaarimme esittelee, miten yläsävelet vaikuttavat kuoron (ja laulajan) vireeseen, miten yläsävelmusiikkia sävelletään, miten yksi henkilö voi laulaa kahta melodiaa samanaikaisesti, sekä muita mielenkiintoisia faktoja ihmisäänestä. Toisin sanoen seminaari sopii laulajille, kuoronjohtajille, säveltäjille, soittajille – siis kaikille muusikoille ja musiikista kiinnostuneille!

Opettajan toimii saksalainen Wolfgang Saus, klassisesti koulutettu laulaja ja äänenkäytön ammattilainen, joka nykyään toimii täysipäiväisesti yläsävellaulujana, -opettajana ja -tutkijana. Wolfgangin työhön voi tutustua hänen nettisivuillaan oberton.org.

Seminaarin järjestää Kirkkomusiikin säveltäjät ry, ja se on kaikille ILMAINEN. Seminaaripäivät ovat klo 9.30-17. On myös mahdollista osallistua vain osaan päivästä, jos ei koko päiväksi paikalle ehdi. Paikkana on Alppilan kirkko (Kotkankatu 2, Helsinki), ja opetuskielenä englanti.

Lisäksi keskiviikkona 26.4. on Kallion kirkossa klo 18 Keskiaikainen hiljainen rukouslaulumessu. Messun laulut pyritään laulamaan tekniikalla, joka suosii yläsävelsointia kirkon tilassa. Messussa avustaa Hilkka-Liisa Vuoren johdolla kaikille avoin esilaulajien ryhmä, Anima mea, joka harjoittelee kirkossa ennen messua  klo 17 alkaen. Myös Wolfgang Saus osallistuu messun musiikin toteutukseen.

Olet lämpimästi tervetullut tutustumaan yläsävelten maailmaan!
Vielä ehtii ilmoittautua osoitteeseen kimusaveltajat@gmail.com

Uutta musiikkia, uusia näkökulmia

fb-kansikuva

Kahden kantaesityksen konsertti
to 3.11.2016 klo 19
Temppeliaukion kirkko
Lutherinkatu 3, Helsinki

Leena Julin: Virsu 74,816
Camille Kerger: Ephémère

vapaa pääsy

Leena Julin on ensimmäiseltä ammatiltaan pappi, ja nyt kirkkomusiikin opintojensa lopputyönä säveltänyt 7-osaisen teoksen kuorolle ja jousikvartetille. Tarkoituksena on löytää uusia näkökulmia ja samalla kuitenkin jotakin pysyvää kristillisen tradition teksteistä. Julinin mielestä näitä tekstejä ei voi toistaa niin kuin niitä on aina toistettu, eikä niitä voi ymmärtää vain niin kuin on sanottu, että ne kuuluu ymmärtää. Sävellys ei kumartele pyhille teksteille, mutta pyrkii löytämään jotakin pyhää. Lopputuloksena on matka ihmismieleen.

Konsertin toinen kantaesitys on luxemburgilaisen säveltäjän Camille Kergerin urkuteos Ephémère. Kergerin musiikkia ei ole Suomessa aiemmin esitetty yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Hän on yksi Luxemburgin ja ympäröivän alueen merkittävimmistä nykysäveltäjistä.

Esiintyjät:

Toinen vasemmalta, joht. Leena Julin