Aihearkisto: Menovinkit

Harri Kerkon teoksen Wade in de Water kantaesitys 16.5.2024

Harri Kerkon teos Wade in de Water kantaesitetään Järvenpään kirkossa torstaina 16.5.2024 klo 19 alkavassa konsertissa.

Esittäjät: Katarzyna Haras, mezzosopraano, Collegium Musicum Lohja, joht. Harri Kerko

”Teokseni Wade in de Water perustuu negro spiritualeihin Wade in the Water ja Were you there.

Olen urkurina käyttänyt improvisaatiossani paljon afroamerikkalaisia teemoja: ne ovat monikäyttöisiä ja istuvat hyvin erilaisiin harmonisiin ympäristöihin.

Teoksen spirituaaliteemat eivät tällä kertaa ole upotettuna abstraktioina moderniin sävelkieleen, vaan käyttämäni tyylilaji on melko lähellä spirituaalien jazzahtavuutta; jousiorkesteri svengaa bluesin ja modernin klassisen tyylin rajapinnassa.”

Harri Kerko

Gregorianiikan päivä pe 18.8.2023

Kirkkomusiikin säveltäjät järjestää Gregorianiikan päivän Turun Pyhän Katariinan kirkossa perjantaina 18.8.2023 klo 16-20 (osoite Kirkkotie 46, Turku).

Klo 16 tapahtuman aloittaa seminaari Tempus futurum – gregorianiikka tulevaisuuden kirkon musiikin inspiraationa. Seminaarissa kuullaan Jorma Hannikaisen esitelmä gregorianiikasta säveltäjän innoittajana sekä paneelikeskustelu, jossa ovat mukana Mats Lillhannus, Aija-Leena Ranta, Sirkku Rintamäki ja Hilkka-Liisa Vuori.

Klo 17.45 tarjoillaan keittopäivällinen Katariinan pappilassa. Ruokailun hinta on 10€, KMS ry:n jäsenille tarjoilu on ilmainen.

Klo 19 jatketaan gregorianiikkaan perehtymistä yhteislaulutapahtumassa Fragmenta membranea, jossa ovat mukana Sibelius-Akatemian Gregoriaanisen laulun kurssin opiskelijat.

Tapahtuma on ilmainen ja kaikille avoin, tervetuloa! Tarjoilujen mitoittamiseksi pyydetään ennakkoilmoittautumista ke 9.8.2023 mennessä osoitteeseen kimusaveltajat[at]gmail.com.

Lisätietoja tapahtumasta voi kysyä osoitteesta kimusaveltajat[at]gmail.com.

Samaan aikaan toisaalla -passiodraama Temppeliaukion kirkossa to 23.3.2023 klo 19

Säde Bartlingin säveltämä ja Veli-Pekka Hännisen käsikirjoittama Samaan aikaan toisaalla on kahden kuoron ja sooloäänten voimin toteutuva musiikillinen passiokertomus. Vaikka teoksessa on historiallisen passion elementtejä, avaa se samalla uudenlaisia näkökulmia kärsimyskertomuksen sanoittamiseen ja säveltämiseen. Teos on pääosin säestyksetön, mutta siinä kuullaan Jaakobin soittamaa harppua sekä säveltäjä Stefan Bartlingin luomia äänitehosteita. Teos on kantaesitetty Kallion kirkossa 2018.

Konsertissa voimansa yhdistävät Hanna Remeksen johtamat Kilven Kuoro, Kamarikuoro SonorEnsemble ja Helsingin Laulu.

Säveltäjä: Säde Bartling
Libretto: Veli-Pekka Hänninen
Solistit: Tuomas Lehtinen (Pietari), Tommi Niskala (Johannes), Hanna Remes (Maria Magdalena), Tomas Takolander (Jaakob)
Musiikin johto Hanna Remes
Dramaturgia Ville Saukkonen

Liput 25 €

Ovet ja lippujen ovimyynti avataan klo 18. Konserttia edeltää illan teoksesta ja esiintyjistä kertova 30 minuutin esittelytilaisuus, joka alkaa klo 18.15.

Liput ja lisätietoja: https://helsinginlaulu.fi/konsertit/sat/

Mikko Heleniuksen säveltämän Loputon Käpylä -oopperan kantaesitys Käpylän kirkossa 26.1.2023

Loputon Käpylä -ooppera on Oulunkylän seurakunnan käynnistämä suurhanke, joka juhlistaa Helsingin Käpylän kaupunginosan 100-vuotista historiaa. Mikko Heleniuksen säveltämä ja Miira Sippolan käsikirjoittama ooppera peilaa William Blaken ajatusmaailmaa.

Oopperan ohjaa Juulia Tapola. Keskeisissä rooleissa laulavat sopraano Mia Heikkinen, mezzosopraano Ann-Marie Heino ja baritoni Riku Pelo. Oopperan esitykset tuottaa Teatro Productions.

Esitykset Käpylän kirkossa 26.1.2023, 27.1.2023 ja 28.1.2023

Lisätietoja linkistä: https://teatro.fi/tapahtumat/loputonkapyla/

Jorma Hannikaisen Rauhan maja -kuorofantasian kantaesitys

Vihdin kirkko 250 -juhlamessussa 2.10. klo 10 kantaesitetään Jorma Hannikaisen säveltämä tilausteos Rauhan maja -kuorofantasia sekakuorolle, jousille, oboelle, lyömäsoittimille ja kaksille uruille. Sen esittävät Vihdin kamarikuoro, sopraano Virva Puumala ja juhlaorkesteri Jorma Hannikaisen johdolla.

Messussa liturgina on kirkkoherra Pekka Valkeapää, piispa Kaisamari Hintikka saarnaa, urkureina Kaisa-Leena Hannikainen ja Elina Pikkuhookana.

Rauhan maja -kuorofantasiaan sisältyvät messun alkumusiikki, psalmimusiikki, tekstimusiikit, ehtoollismusiikki ja päätösmusiikki. Tekstit pohjautuvat raamatunteksteihin ja hymniin ”Jerusalem, rauhan maja – Urbs beata Jerusalem”. Latinankielisen hymnitekstin on kääntänyt Samppa Asunta.

Messu on katsottavissa Vihdin seurakunnan youtube-kanavalla kahden viikon ajan: