Mitäs messuat?

Jumalanpalveluksen ja sen musiikin paikka yhteiskunnassa

– Miten oman aikamme säveltäjän tulisi luoda messumusiikkia?
– Kuinka vaikeaa uskallan kirjoittaa?
– Miten saada kirkkokansa laululla ylistämään?
– Näytös vai yhteinen kokemus?

Seminaari jumalanpalveluksen, jumalanpalvelusmusiikin ja nyky-yhteiskunnan välisistä suhteista. Aiheesta alustaa ruotsalainen säveltäjä Sven-David Sandström, joka sävelsi vuosina 2008-2011 musiikkia kirkkovuoden jokaiselle pyhäpäivälle* Alustusta elävöittää soivat näytteet Sandströmin musiikista, Kamarikuoro Gloriaa johtaa Timo Nuoranne.

Alustuksen lisäksi päivään kuuluu paneelikeskustelu, joka tuo pohdinnan Suomen kontekstiin. Panelisteina ovat pastori, evankelis-luterilaisen kirkon strategia- ja tulevaisuusselontekotyöryhmien sihteeri Timo-Matti Haapiainen, pastori ja kanttori Leena Julin, oikeustieteen lisensiaatti, Helsingin tuomiokapitulin maallikkojäsen Lauri Kopponen, musiikin tohtori, Suomen Lähetysseuran Kulttuurirajat ylittävän työn projektipäällikkö Sakari Löytty sekä säveltäjä, taiteellinen johtaja, pianisti ja kapellimestari Tapio Tuomela. Paneelin puheenjohtajana toimii YLE:n musiikki- ja kulttuuritoimittaja Risto Nordell.

Seminaari pidetään 25.3.2014 klo 11-16.30 Helsingissä, Musiikkitalon Organo-salissa. Lisäksi klo 18 on Susanne Kujalan ja Kari Vuolan urkukonsertti Helsingin tuomiokirkossa, ja klo 20 Sven-David Sandströmin sävellyskonsertti Temppeliaukion kirkossa.

* Sävellyskokonaisuus koostuu n. 65 teoksesta, jotka on sävelletty niin a cappella – kuorolle kuin solisteille ja uruillekin, ja kokonaisuuteen kuuluu myös instrumentaalikappaleita. Sven-David Sandström ei säveltänyt vain katedraalikuoroille, vaan myös tavallisille kirkkokuoroille.