Harri Kerkon Johannes-passion kantaesitys

Harri Kerkon Johannes-passio kantaesitetään 12.4.2022 klo 18 Lohjan Pyhän Laurin kirkossa ja kuullaan samalla kokoonpanolla toisena esityksenä 15.4.2022 klo 15 Espoon Tapiolan kirkossa.

Evankelista: Hannu Jurmu, tenori, Jeesus: Elja Puukko, basso

Kamarikuoro Gloria, Jousiorkesteri Collegium Musicum Lohja, Tuomas Tenkanen, oboe, Ville Urponen, urut

Musiikin johto: Seppo Murto

“Passio on musiikillis-liturgisena draamana kristillisen musiikkitaiteen vaikuttavimpia traditioita, mutta sen alkuperäinen liturginen konteksti ainakin luterilaisessa kirkossa on tänä päivänä lähes täysin kadonnut. Syynä tähän on mielestäni hiljaisen viikon polttopisteen sammuminen kirkkovuodessa. Sille ei ikään kuin löydy enää paikkaa. Mielestäni kirkkomme näin ollen tarvitsee uutta, hiljaisen viikon teologiaa tehostavaa musiikkia. Kun niin sanottuja ahti-iltoja pidetään harvenevassa määrin, kärsimyshistorian teologinen painoarvo voi jäädä jumalanpalveluselämässä heikoksi. Samalla myös paljon enemmän tilaa saava pääsiäinen menettää kontrastin puuttuessa tehoaan. Tähän tarpeeseen ryhdyin säveltämään passiota, jonka ensisijainen tarkoitus siis on tarjota virikeaineistoa hiljaisen viikon liturgisiin tarpeisiin.

Teoksen laajuus ja varsinkin evankelistan pitkä ja rankka osuus edellyttävät toki ammattilaulajan panosta. Kuoro-osuuden pyrin pitämään käytännöllisenä, monipuolisena ja vaikeustasoltaan kohtuullisena. Niin ikään Jeesuksen rooli ja instrumenttiosuudet vaativat ammattimuusikoita, mutta urkuosuus on loistavasti toteutettavissa kollegiaalisena yhteistyönä useamman kanttorin seurakunnassa, jossa kanttoriresursseja voidaan esityksessä irrottaa kapellimestarin ja urkurin pesteihin.

Harri Kerko, Helsingissä 7.1.2022”